Solkraft
IFEs (Institutt for Energiteknikk ) administrerende direktør Nils Morten Huseby sier solenergi har et enormt potensial i Norge: – NVE sier vi vil kunne ha 7 TWh solenergi i 2030. Men vi i IFE tror potensialet er langt større. Vi anslår at det tekniske potensialet for solenergi bare på bygg, ligger rundt 40 TWh i 2030, sier han.
Our World In Data sier; Solenergiproduksjon i stor skala – sammenlignet med vannkraft, for eksempel – er en relativt moderne fornybar energikilde, men den vokser raskt i mange land over hele verden.
Grafen er embeded fra Our World In Data og er interaktiv slik at ved å muse over den kan man se det enkeltes land årsproduksjon. Grafen er fra 2021. Les mer her.
Solenergi er lys- og varmestråler fra Sola, og er en formidabel energikilde. Mengden av solenergi som treffer Jorden i løpet av ett år, er om lag 15 000 ganger større enn hele verdens årlige energiforbruk.
Solstrålingen har en intensitet på rundt regnet 1370 watt (W) per kvadratmeter (solarkonstanten) ved atmosfærens yttergrense. I klarvær midt på dagen er intensiteten til solstrålene som når jordoverflaten om lag 1 kW per kvadratmeter (m²). Les mer på e-base.no her. Kilde snl.no, les mer.
De største anleggene i verden:
Solkraft er i voldsom vekst over hele kloden, det største anlegget er Bhadla Solar Park og ligger i India. De har en innstallert kapasitet på 2445 MW.
Med en total kapasitet på 2,25 GW over 14 000 dekar, er Bhadla Solar Park i India den største solcelleparken i verden til nå. Dette prosjektet ligger i landsbyen Bhadla i Jodhpur – distriktet i Rajasthan, og er verdens største solpark på verdensbasis når det gjelder kapasitet. Les om de største solcelleparkene i verden her.
Rekordår for solkraft globalt i 2022 – En av løsningene som er i rute
tu.no v/Tia Karlsen, 24. mai, 2023.
Mens Kina ledet an med solcelle-installasjoner i fjor, havnet Norge på bunnen av internasjonal rangering. – Sol er nå en «mainstream» energikilde, skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) i rapporten «Snapshot of Global PV Markets». I rapporten, som heter PVPS, solcellepanel power system, sier de innledningsvis;
PV-teknologi er nå plassert nesten overalt, fra hustak til fabrikker, fra biltak til parkeringsplasser, flytende på innsjøer eller stående i alpine miljøer, dekker frukthager og enkelt installert som bakkemonterte systemer i ørkenområder.Det internasjonale energibyrået (IEA) forventer at solceller vil overgå vannkraft i 2024, naturgass i 2026 og kull i 2027 for produksjon av elektrisitet, med 2 350 GW installert kraft på verdensbasis innen 2027. Les hele rapporten ved å klikke på den røde teksten; rapporten.
2022 ble nemlig et rekordår for produksjon av kraft fra solceller i verden, ifølge IEA-rapporten. – Dette viser at solkraft fortsetter å vokse raskt, og at det er en av få klimaløsninger som faktisk er i rute, sier Erik Stensrud Marstein, forskningsleder ved Institutt for Energiteknikk (IFE). Les mer her.
Tar ørkenland med storm
09.11.2022/Klassekampen/Amal A. Wahabamal
– Sol og vind kan bli Egypts nye gullgruve. Det er det utenlandske selskaper som tjener på, mener tenketanklederen Hossam Bahgat.
Dette skriver Klassekampen den 9. november. Artikkelen går over tre sider og beskriver et enormt prosjekt; Solcelleparken Benban.
– Egypts dyrkbare jord er i prosentvis størrelse i forhold til landets areal nogenlund lik Norges, Egypt har 4% grønt areal, resten, 96 % er ørken. Denne ørkenen er det nå noen som utvikler til en «gullgruve», nemlig solcelleparker. I etableringen jobbet det 16.000 mennesker i der, i dag jobber det ca 2000 mennekser som drifter anlegget.
Lokasjonen for parken ble nøye valgt ut etter råd fra Nasa, for å sikre optimal produksjon. Finansieringen av parken ble sikret gjennom investeringer fra flere banker. De største er Verdensbanken og Den europeiske utviklingsbanken.
Også norsk deltagelse. Den norske bedriften Scatec investerte stort i Benban, selskapet er parkens største investor med seks prosjekter.
Egypt har til nå vært en olje- og gassnasjon med over 90% fossil energi. Strategien har vært at de i 2022 skal ha 20% fornybare kilder som vann, vind og sol som energikilder.
Solcelleparken Benban er en av verdens største solcelleparker. Parken er delt inn i 32 prosjekter fordelt på 13 private investorer.
For de som er abonnenter kan les artikkelen her.
Egypt har kun 4% dyrkbar jord, resten er ørken. Bildet er fra Google map.
Oljeministeren vil ha mer norsk solenergi
TU.no ERIK MARTINIUSSEN ENERGI 20. OKT. 2021 – 14:00
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen den gangenb hadde stor tro på norsk solenergi. Hennes første oppdrag som statsråd var å åpne et testanlegg for solceller.
Hun er oljeminister i en av verdens største olje- og gassnasjoner. Men som nyslått olje- og energiminister var Marte Mjøs Persens (Ap) første offisielle oppdrag å åpne et solkraftanlegg. – Arbeidet med fornybar energi blir vel så viktig for meg som arbeidet for olje og gass, sier hun til Teknisk ukeblad (TU). Nå vil hun få fart på norsk solenergibransje.
Vil bygge solindustri
Institutt for energiteknikk (IFE) åpnet onsdag sitt nye testanlegg for solenergi på Kjeller utenfor Oslo. Her vil forskningssenteret jage marginer for å gjøre solenergi enda mer effektivt og lønnsomt.
– Solenergien er langt fra ferdig utviklet. Vi kan fortsatt gjøre den mer effektiv, uttalte IFE-direktør Nils Morten Husby.
– Det er forventet stor vekst i norsk solenergiproduksjon fram mot 2030. Solenergi er en viktig fornybar energikilde som vi skal bruke til å skape industriell utvikling og jobber, uttalte statsråden til en samlet norsk solbransje.
Bildet er av den nye olje- og energiminister Marte Mjøs Persen. Foto; Skjermdump fra TU.no. Les mer på tu.no her.
Satte ny solcellerekord – byttet ut sølv med kobber
Sundrives grunnlegger David Hu (t.v.) og Vince Allen har satt verdensrekord i virkningsgrad for en silisiumbasert solcelle i kommersiell størrelse. Les mer på TU.no
Sundrives grunnlegger David Hu (t.v.) og Vince Allen har satt verdensrekord i virkningsgrad for en silisiumbasert solcelle i kommersiell størrelse. – Det vil være stor interesse for hvordan dette har blitt oppnådd, sier Alison Lennon, professor ved University of New South Wales i Australia.
Når det gjelder solcelleindustrien har jakten på virkningsgrad resultert i en ny rekord. Med 25,54 prosent for en silisiumsolcelle i kommersiell størrelse, har det Sydney-baserte oppstartsselskapet Sundrive skrevet seg inn i rekordbøkene.Men det at man gradvis har pusset på rekorden er ikke det eneste som er nytt. For i motsetning til tidligere har forbedringen blitt oppnådd ved å bytte ut en komponent: sølvet.
20 prosent av sølv brukes til sol.
I solcellepanelene som selges i dag, er sølv en av grunnsteinene for å samle og lede strøm videre fra cellene. Faktisk er produksjonen av solceller anslått å utgjøre rundt 20 prosent av verdens totale forbruk av elementet. Men ikke bare det, etterspørselen etter sølv forventes å øke side neste generasjon solceller inneholder mer av det edle metallet enn tidligere.